Araşidonik Asit Nedir?

Araşidonik Asit (AA) Nedir?

Araşidonik asit (AA), vücuttaki çoğu hücrenin dış tabakasında bulunan bir doymamış yağ omega-6 yağ asididir. Beyin, karaciğer, yağ dokusu ve diğer organlar açısından zengindir. AA, yaralanma veya tahriş sırasında aktif hale gelen normal enflamatuar sürecin önemli bir parçasıdır. Hasarlı dokuların işlevini iyileştirmeye ve geri kazanmaya yardımcı olan inflamatuar moleküllere dönüştürülmektedir. Fazla omega 6’lar bazen kötü olarak görülmektedir, çünkü bazı durumlarda inflamasyonu artırabilen araşidonik aside dönüşmektedirler. AA’nın işlevlerinin çoğu, enzimlerin (oksijenazlar) etkisi ile diğer moleküllere (lökotrienler, prostaglandinler ve daha fazlası) dönüşmesine atfedilmektedir.
Bu asit vücutta doğal olarak başka bir molekülden (linoleik asit) üretilmektedir ve aynı zamanda farklı gıdalardan da alınmaktadır. En çok egzersiz ve vücut geliştirme üzerindeki etkileri nedeniyle popülerdir, ancak aynı zamanda vücutta bağışıklık yanıtını artırmak gibi diğer önemli roller oynamaktadır. Bununla birlikte bebeklerin gelişimi ve büyümesi için hayati öneme sahiptir ve anne sütünde önemli bir bileşendir.

Enflamasyonda Yollar, Metabolizma ve Roller

Araşidonik Asit (ARA) Nedir?Araşidonik asit (AA), hücrelerdeki en yüksek derecede düzenlenmiş yağ asitlerinden biridir. Düşük yağsız diyetler sırasında bile, belirli bir noktadan sonra seviyeleri azaltmak zordur. Bu bileşik hücreler uyarıldığında serbest kalmakta ve çoğu dokuda hızla metabolize olmaktadır. Araşidonik asit iki ana yoldan elde edilir. Birincisi, esas olarak karaciğerde meydana gelen linoleik asit gibi daha kısa yağ asitlerinden iç üretimdir. İkinci yol yiyecek, özellikle balık ve kümes hayvanlarıdır. Serbest bırakılan araşidonik asidin (AA) küçük bir kısmı, trigliseritler ve fosfolipid yağlara dönüştürülerek hücrelerin yağ bileşimlerini yeniden düzenlemesine izin vermektedir. Ancak salınan AA’nın çoğu çeşitli aktif bileşiklere metabolize edilmektedir. Bu metabolizeler aşağıdaki gibidir:
• COX-1 ve COX-2 (siklooksijenaz) enzimleri tarafından prostaglandinlere metabolize
• Dönüşen lökotrienlerin enzim lipoksijenaz etkisi üzerinden lipoksinler ve hidroksieikosatetraenoik asit (HETE)
• P450 enzimleri tarafından eikosatrienoik asit ürünlerine oksitlenir
Ayrıca farklı hücre tipleri AA’dan farklı aktif metabolitler üretmektedir. Ürün çeşitliliği, hücrelerdeki içeriğe ve aktivatörlere (agonistler) bağlı olarak değişmektedir. Bu işlevler güçlü ve birbirine zıttır. Örneğin, prostaglandinler ve lökotrienler pro-enflamatuar ajanlar olabilirken, lipoxin A4 pro-enflamatuar yanıtı reddetmektedir. Bununla birlikte bazı prostaglandinler de iltihabı baskılamaktadır.

Kaynak için ve daha detaylı bilgi için bu yazıya tıklayınız.

Yorumlar

En Çok Okunanlar

Eski Uygarlıkların Kimya Bilimine Katkıları

Dünyanın En Zeki İnsanı Christopher Langan Kimdir?

Mit ve Mitoloji

SULTAN MELİKŞAH KİMDİR?